GüreÅŸ Nedir? – GüreÅŸ Kuralları? – GüreÅŸ Stilleri?
GüreÅŸ insanlık tarihi kadar eski bir spor dalıdır. Eski çaÄŸ insanı doÄŸa ile mücadele ederken, günümüzün güreÅŸ sporundan pek farklı bir mücadele yaÅŸamamıştır. Dünyanın en eski mücadele sporu olarak bilinen güreÅŸ, eski Mısır’da bulunan 5000 senelik resimlerde bile izlerine rastlanan bir spordur. GüreÅŸ sporu ile uÄŸraÅŸan milletlerin başında Türkler, Araplar ve Yunanlılar gelmektedir. M. Ö. 708’de Yunanlılar, M. Ö. 2. yüzyılda Türkler, M. Ö. 22’de Japonlar, M. Ö. 260’da Sümerler, M. Ö. 2000-2470-2320’de Mısırlılar tarafından güreÅŸ yapıldığına dair belgeler bulunmuÅŸtur.
Antik Olimpiyat Oyunları M.Ö. 776’da baÅŸladığında güreÅŸ oyunların ana sporu konumundaydı. M.Ö. 1500 yıllarında Hindistan’da serbest stile dayalı güreÅŸ sporunun görüldüğü tarih kitaplarında yer almıştır. Bu sporu Çinliler, Japonlar ve ABD’lilerin de yaptıkları bilgiler arasında. M.S. 700’lü yıllarda Japonya’da uygulanan Sumo, devlet baÅŸkanlarının da desteÄŸi ile hızla yayılmış, daha sonra bu stil uluslararası spor organizasyonlarında yerini almıştır.
Tarih kitapları grekoromen stilin Grekler ve Romalılar tarafından yapılan güreş müsabakalarının aynısı olduğunu yazmaktadır. Greko-romen stilde güreşçiler, sadece kollarını ve vücutlarının belden yukarısını
kullanabilirler.
1904’ten beri olimpiyat oyunlarında yer verilen serbest stilde ise adından anlaşılacağı üzere vücudun belden aÅŸağısını ve bacakları kullanmak serbesttir. Serbest stil sadece 1912 oyunlarında yer almamıştı. Yıllar içinde Avrupa ülkeleri Greko-romene egemen oldular. Bu stildeki en son ve en büyük isim, güreÅŸi bıraktığını açıklayan Rus ağır sıklet güreşçisi Alexander Karelin’dir.
Türkiye’de GüreÅŸ ve GeliÅŸimi
Türklerin en eski spor dallarından biri olan güreÅŸ, ‘kures’ sözcüğünden gelmektedir. İran’da müslüman hükümdarların emri altına çalışan Türklerin kures adını verdikleri bir çeÅŸit spor yaptıları belirtilmektedir.
Daha sonraları Türklerde güreÅŸ günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuÅŸtur. OÄŸuz Türklerinde güreÅŸ sporunun her dalına yer verildiÄŸi Dede Korkut hikayelerinden anlaşılmaktadır. Özellikle Ege ve Trakya’da yaygın olan yaÄŸlı güreÅŸi Türk halkı benimsemiÅŸtir. Halk arasında en çok ilgiyi Kara Kucak ve YaÄŸlı güreÅŸler görmüştür. Osmanlı döneminde güreÅŸ organizasyonları yapılır, birinci olanlara, büyük baÅŸ, küçük baÅŸ hayvan ve tarım arazisi verilirdi. Tanzimat döneminden sonra bu hediyeler paraya dönüşmüştür. Türkiye’ye modern anlamda güreÅŸ 1910 yılında gelmiÅŸtir.
Bu güreÅŸin Türkiye’deki ilk antrenörü ise, Macar Raol Peter’dir. 1922 yılında GüreÅŸ Federasyonu’nun kurulması ile birlikte minder güreÅŸi daha düzenli bir hal almıştır. Minder güreÅŸine sahip çıkan kulüpler sayesinde Ahmet Fetgeri, Kemal Türel, Tıbbıyeli Sami, Mazhar Kazancı, Emin Şükrü Kurt, Ressam Acar, Mızıkacı Danyal, M.Ali Fetgeri, M.Sami Karayel, Hattat Åževket, Cemal Sek, Seyfi Cenap gibi daha bir çok ÅŸampiyon sporcu yetiÅŸmiÅŸ ve güreÅŸi günümüze kadar getirmiÅŸlerdir.
Güreş Kuralları
Uzun tırnaklar ve birkaç günlük sakal yasaktır. Ter asla kabul edilemez. Avantaj elde etmenin her şey demek olduğu bir sporda bu ayrıntıların yerine getirilmesi kesinlikle şart. Güreşçilerin mindere terli gelmesi, vücutlarına kayganlaştırıcı bir takım maddeler sürmeleri yasaktır. Yaralanmaya sebep olabilecek zincir, kolye, yüzük gibi şeyler takmak da yasaktır.
Güreşçiler mutlaka mayolarında mendil taşımak zorundadırlar. Serbest stil ile Greko-romen arasındaki tek önemli fark sadece stildedir. Greko-romende bacakların kullanılması yasak. Serbestte ise tek dalma,
çift dalma gibi bacakların da katkısını gerektiren hamleler bir hayli önemli yer tutmaktadır.
Güreşte amaç rakibin iki omzunu birden mindere yapıştırarak tuş etmektir. 10 puan öne geçme durumu da maçın kazanılması için yeterli olmaktadır. Puanları minder hakemi teklif eder ama minder kenarındaki
jürinin onay vermemesi durumunda bu öneri değer bulmaz. Müsabakalar 3 dakikalık 2 devre halinde oynanır. Devre arasın 30 saniyedir. Eğer normal süre içinde eşitlik bozulmazsa üç dakikalık bir round daha oynanır. Gene eşitlik bozulmazsa hakem kararı geçerli olur. Güreş müsabakaları en az 4 cm kalınlığında ve 9 mt çapındaki minderlerde oynanır.
Güreş Stilleri
Dünyada olimpik iki güreş stili vardır. Bunlar Greko-Romen ve Serbest stillerdir.
a) Greko-Romen güreş stilinde belden yukarısı ile oyun taktik edilir. Ayakla oyun yapılmaz ve rakibin hücumu engellenmez. Bu stil Avrupa ülkelerinde yaygındır. Greko-Romen güreş stilini ilk uygulayan Türk
güreşçileri: Koca Yusuf, Kara Ahmet, Hergeleci İbrahim, Filiz Nurullah, Kurtdereli Mehmet, Adalı Halil, Mandıralı Ahmet ve Kara Osman’dır. Türkiye’de bu stil BeÅŸiktaÅŸ kulübünde 1903 yılında uygulanmıştır.
b) Serbest güreÅŸ stilinde ayaklar dahil vücudun her yeriyle oyun tatbik edilir. Bu güreÅŸ stili Türkiye’deki geleneksel güreÅŸlere benzediÄŸinden dolayı ülkemizde daha yaygındır.
Geleneksel Türk Güreşleri
ABA GÜREŞİ: Türkiye’nin Gaziantep ve Hatay yörelerinde yapılan mahalli güreÅŸ çeÅŸididir. Güreşçilerin sırtlarına birer aba giyip ayakları çıplak olarak yaptıkları güreÅŸ ÅŸeklidir. “ABA” Güreşçiler üstlerine “Aba” adı verilen koyun yününden ve keçi kılından el tezgahlarında dokunan, kolsuz, omuz ve sırtları dayanıklı
olması için deri ilave edilen boyu güreşçilerin dizlerine kadar gelen bir giysidir.
ŞALVAR GÜREŞİ: Güreşçilerin geniş şalvar giyip belden yukarısı çıplak olarak yaptıkları güreş çeşididir.
KARAKUCAK GÜREŞİ: Karakucak güreÅŸ Türklerin Öz Milli güreÅŸidir. Orta Asya’dan kaynaklanan bu güreÅŸ türünde yüzyıllar boyu görüntü ve kurallarda çok az deÄŸiÅŸim olmuÅŸtur. Günümüzde serbest güreÅŸ diye bilinen minder güreÅŸi karakucak güreÅŸin formüle edilmiÅŸ ÅŸeklidir. Karakucak güreÅŸte pehlivanlar bacaklarına genelde pırtpıt giyerler. Sembol sporcumuz YaÅŸar DoÄŸu ve ÅŸampiyon güreşçilerimiz Karakucak güreÅŸten minder güreÅŸine geçmiÅŸlerdir.
PIRTPIT: Keçi kılından sert kumaştan yapılan kısa pantolon şeklinde bir giysidir.
YAÄžLI GÜREÅž: YaÄŸlı güreÅŸ Türklerin yüzyıllardan beri yapıldığı kültürel sporlardandır. Güreşçilerin vücutlarına yaÄŸ sürerek, “Kısbet” adı verilen manda derisinden yapılmış özel bir giysi ile yapılmaktadır. YaÄŸlı güreÅŸ karakucak güreÅŸin formüle edilmiÅŸ ÅŸeklidir.

- 2017-2018 Yılı Özel Yetenek Sınavı Taban (Baraj) Puanları - 9 Şubat 2018
- 2017-2018 Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Besyo Analizi - 28 Ocak 2018
- 2017-2018 Kastamonu Üniversitesi Besyo Analizi - 28 Ocak 2018
- 2017-2018 Konya Selçuk Üniversitesi Besyo Analizi - 27 Ocak 2018
- 2017-2018 Marmara Üniversitesi Besyo Analizi - 27 Ocak 2018
- Besyo Özel Yetenek Sınavı - 27 Ocak 2018
- 2017-2018 Adana Çukurova Üniversitesi Yatay Geçişi Kabul Edilen Öğrencilerin İsim Listesi - 25 Ocak 2018
- Spor Dalları – Spor BranÅŸları - 28 Ekim 2017
- Isınma-Soğuma-Germe Nedir ? Neden Yapılmalıdır ? - 17 Ağustos 2016
- Nasıl Beden Eğitimi Öğretmeni Olunur? - 17 Ağustos 2016