Dalgıçlık Nedir? – Nasıl Yapılır?
Çok eski zamanlardan beri insanlar su altında daha fazla kalmak ve su altını incelemek istemişlerdir. Bununla ilgili dönemlerine göre gelişmeler kaydetmişlerdir. Fakat dalışta en büyük devrim 1943 yılında Jacques Yves Cousteau tarafından geliştirilen “su ciğeri” olarak da bilinen regülatör ile olmuştur. Bu sistem sayesinde yüzeyden bağımsız olarak su altı keşfedilmiştir. Günümüzde ise bu sistem teknoloji ile gelişti ve üç farklı amaç için insanlar dalış yapmaya başladı.
- Ticari amaçlı yapılan dalgıçlık
- Bilimsel dalgıçlık
- Hobi amaçlı yapılan dalgıçlık
- Ticari amaçla yapılan dalgıçlık: Bu dalgıçlar alanlarında profesyonelleşmiş kişilerdir. Bu kişiler dalgıçlığı meslek edinmişlerdir. Profesyonel Sualtıadamları Yönetmeliği’ne göre belli bir yeterliliğe ulaşamamış ve belgeleyememiş kişiler , amatör kulüp ve dernekler bu başlık altına giremez.
- Bilimsel (Teknik) dalgıçlık: Teknik dalgıçların amacı liman inşaatı , batık çıkarma , gemi kurtarma gibi sıralanabilir.
- Hobi amaçlı yapılan dalgıçlık: Hobi olarak dalış yapmak isteyenler için pek çok seçenek var. Bu kişiler belli kulüp ve derneklere üye olarak temel bilgileri alırlar ve eğitmenler eşliğinde dalış yapabilme imkanı bulurlar. Günümüzde bu şekilde dalış yapan pek çok insan vardır. Su altında farklı canlı türleri keşfetmek ve farklı deneyimler kazanmak isteyenler için ideal bir seçenek dalgıçlık.
Dalış çeşitleri
- Serbest dalış: Su altında nefes tutularak yapılan dalış türüdür.
- Yüzey destekli dalış
- Tüplü dalış (SCUBA): SCUBA ingilizce ‘ Self Contained Underwater Breathing Apparatus’ kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Anlaşıldığı üzere tüplü dalış sayesinde yüzey destekli dalışa göre daha özgürce hareket edebilir ve daha derin dalabilme imkanı oluşmaktadır.
Dalış yapanların karşılaşabileceği zorluklar ve tehlikeler
- Oksijen zehirlenmesi
- Akciğer genleşme yaralanmaları
- Sinüzit
- Barodentalji: Basınç farkından dolayı oluşabilecek diş agrısı.
- Kulak zarında delinme
- Dekompresyon hastalığı : Halk arasında ‘vurgun’ olarak adlandırılır. Kısa sürede yüksek basınçlı bir yerden alçak basınçlı bir yere geçerken oluşabilir. Bunun nedeni yüksek basınçlı olan derin sularda vücutta çözünmüş olan gazlar alçak basınçlı olan sığ yerlerde hızlıca gaz haline geçerler , bu durumda damarlarda tıkanmaya neden olabilir. Vurgunu engellemek için su altından belli aralıklarla bekleyerek yavaşca çıkmak gerekir. Bunun tekniği tablolarla eğitimlerde

- 2017-2018 Yılı Özel Yetenek Sınavı Taban (Baraj) Puanları - 9 Şubat 2018
- 2017-2018 Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Besyo Analizi - 28 Ocak 2018
- 2017-2018 Kastamonu Üniversitesi Besyo Analizi - 28 Ocak 2018
- 2017-2018 Konya Selçuk Üniversitesi Besyo Analizi - 27 Ocak 2018
- 2017-2018 Marmara Üniversitesi Besyo Analizi - 27 Ocak 2018
- Besyo Özel Yetenek Sınavı - 27 Ocak 2018
- 2017-2018 Adana Çukurova Üniversitesi Yatay Geçişi Kabul Edilen Öğrencilerin İsim Listesi - 25 Ocak 2018
- Spor Dalları – Spor Branşları - 28 Ekim 2017
- Isınma-Soğuma-Germe Nedir ? Neden Yapılmalıdır ? - 17 Ağustos 2016
- Nasıl Beden Eğitimi Öğretmeni Olunur? - 17 Ağustos 2016
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ